Tips voor de eerste maand hardlopen

31 december 2014 • Training • Views: 1063

Goed dat je dit leest, want dat betekent dat je overweegt te gaan hardlopen of er al mee bezig bent. Zelf loop ik al ongeveer 3 jaar, 3 keer per week. Maar zoals bekend is niet alle begin per se makkelijk. Hieronder beschrijf ik mijn aanpak. Doe er jou voordeel mee.

Begin maar lekker langzaam

Bij de eerste trainings is het belangrijk dat je niet te snel begint. Daarom raad ik aan om de eerste maand van hardlopen rustig aan te doen. Voor hardlopen geldt zeker dat haastige spoed maar zelden goed is. Je kunt snel langdurige blessures oplopen, die alle zin in het hardlopen als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Persoonlijk zou ik dat erg jammer vinden.

Startersschema

Dit is een voorbeeld van een rustig trainings programma.
Minimaal 1x per week, maar beter 3x per week, afwisselend:

  • 3 min. rustig tempo lopen
  • 2 min. wandelen
  • En zo 15 min. lang, dus in totaal 3 setjes.

Bij elke volgende training kan je het aantal setjes verhogen, waardoor de tijd van de training toeneemt. Na een maand op deze manier trainen kan je beginnen met hardlopen zonder te stoppen. Begin ook hier rustig, bijvoorbeeld eerst een keer 15 minuten en laat dit langzaam toenemen.

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close Bitnami banner
Bitnami